Φάκελος, φάκελα, φακελάκια… όπως και να το πεις το ίδιο είναι!!

Το λεξικό μας λέει ότι φάκελος είναι αβέβαιης ετυμολογίας, συγγενές του σφάκελος που σήμαινε δεμάτι!! Πρακτικά ένας φάκελος είναι ένα στοιχείο συσκευασίας, συνήθως κατασκευασμένο από λεπτό επίπεδο υλικό. Είναι σχεδιασμένος για να περιέχει ένα επίπεδο αντικείμενο, όπως ένα γράμμα ή κάρτα.

Οι παραδοσιακοί φάκελοι κατασκευάζονται από φύλλα κομμένα χαρτί με μία από τις τρεις μορφές: σε σχήμα ρόμβου, σε σταυρωτό ή με κούμπωμα γατζωτό. Αυτά τα σχήματα επιτρέπουν τη δημιουργία της δομής του φακέλου διπλώνοντας τις πλευρές γύρω από μια κεντρική ορθογώνια περιοχή.

Μέχρι το 1840, όλοι οι φάκελοι κατασκευάζονταν χειροποίητα, δηλαδή κοβόταν ένα ένα χαρτί στο κατάλληλο σχήμα. Σε εκείνο το έτος ο  George Wilson από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε τη μέθοδο tessellating (κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) κατά την οποία τα σχήματα (το πατρόν θα λέγαμε) απλώνονταν με έξυπνο τρόπο στο φύλλο χαρτί.

Το 1845 Edwin Hill και ο Warren de la Rue απέκτησαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα μηχάνημα ατμοκίνητο που όχι μόνο έκοβε το χαρτί στο σχήμα του φακέλου, αλλά το τσαλάκωνε στα σημεία που έπρεπε να διπλωθεί. Η ανακάλυψη αυτή διέδωσε τη χρήση μηχανημάτων για την κατασκευή φακέλων οπότε τα εργοστάσια που τους έφτιαχναν χειροποίητα άρχισαν να μειώνονται και μετά από λίγα χρόνια καταργήθηκαν.

Καθώς οι φάκελοι γίνονται από χαρτί είναι εύκολο να εκτυπωθούν κάτι που το εκμεταλλεύτηκαν οι εταιρίες από τον προηγούμενο αιώνα ως ένα τρόπο μαρκετινκ και ανάπτυξης. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 400 δισεκατομμύρια φάκελοι παρασκευάζονται κάθε χρόνο.

Στα δικά μας τώρα!!
ΟΙ φάκελοι χρησιμοποιούνται σε προσκλητήρια γάμου, πάρτι και μια πληθώρα κοινωνικών εκδηλώσεων. Το χαρτί από το οποίο είναι κατασκευασμένοι και το μέγεθος καθορίζουν την τιμή τους.

Οι πιο συνηθισμένες διαστάσεις είναι οι παραλληλόγραμμοι φάκελοι και οι τετράγωνοι.
Τα πιο εμπορικά μεγέθη είναι το 17x17 εκ και το 15x20εκ. και κλασικά μεγέθη το 17x22 και το 19x19εκ. Συνήθως βγαίνουν σε δύο πάχη χαρτιού (βάρος) τα πιο λεπτά περίπου στα 120γρ και τα πιο χοντρά 250-300γρ. Και οι δύο επιλογές δίνουν ένα πολύ καλό ποιοτικό αποτέλεσμα.
Σχετικά με το χαρτί που τα κατασκευάζουμε, όπως και στα προσκλητήρια υπάρχουν τα ματ χαρτιά και τα μέταλ.
Τα ματ χαρτιά είναι σε λευκό, μπεζ και σε πιο έντονα χρώματα (λιλά, σιέλ, φούξια κτλ)
Τα μεταλ χαρτιά υπάρχουν σε τεράστια πληθώρα χρωμάτων. Είναι όλα Ιταλικά υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Φάκελοι προσκλητηρίων οικονομικοί
Στην περίπτωση που αναζητάτε κάποια οικονομική πρόταση στου φακέλους μια καλή επιλογή είναι 13x17,5. Υπάρχουν φάκελοι χρωματιστοί κατάλληλοι για προσκλητήρια γάμου και βάπτισης με τιμές στο 0,30€ Μπορείτε να τα δείτε στην κατηγορία φάκελοι (https://bestprint.gr/envelope.html)

Φάκελοι από χαρτί Craft (κραφτ)
Το χαρτί craft είναι στιβαρό με αισθητική που δίνει ένα vintage στυλ και είναι ιδιαίτερα προτεινόμενο τον τελευταίο χρόνο. Συνδυάζετε με γήινα χρώματα και δίνει μια πινελιά μοντέρνα και σοβαρή στα προσκλητήρια σας. Υπάρχει σε όλα τα μεγέθη. Μπορείτε να τα αγοράσετε και online πληρώνοντας με αντικαταβολή ή με πιστωτική κάρτα.

Στο site μας θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από φακελους τόσο σε χρώματα όσο και μεγέθη. Είναι χειροποίητοι , δικιάς μας κατασκευής και υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουμε οποιαδήποτε ποσότητα. Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεση σας.

09-Μαρ-2017 13:20
10564
Print
 
Comments List
Back to top